torsdag 5 augusti 2010

...

Som fortsättning på föregående inlägg skulle jag vilja ge ett exempel på hur arbetet mot jämställdhet är långa vägar bättre i Sverige än i Australien. För något år sedan hade även vi en kampanj som gick ut på att få fler tjejer in i lumpen. Det var en tv-reklam som utspelade sig på en tågstation där en tjej och en kille stod och kramades farväl. Jag minns inte exakt men militärklädsel var inblandad då man genast förstod att killen skulle åka tillbaka till lumpen och tog farväl av sin flickvän. Dock är det tjejen som har på sig kängorna och militärbyxorna och det är hon som kliver på tåget, inte han. Denna reklam har ett intelligent jämställdhetstänk på grund av att den får folk att inse hur inskränkta de är i sin uppfattning kring könsroller. Till och med jag, som är uttalat feminist och dessutom relativt påläst i ämnet, blev förvånad över att jag tog för givet att det var killen som skulle gå på tåget. Det är såhär man måste jobba för att uppnå jämställdhet - att få människor att FATTA att det läggs en stor skillnad i vad som är manligt och vad som är kvinnligt i dagens samhälle, även i "världens mest jämställda land" Sverige.

2 kommentarer:

Ebbis sa...

Ja, det behövs sannerligen fler väckarklockor i vardagen som får folk att tänka till, och färre personer i strålkastarljuset som reproducerar könsrollerna. För nåt år sen läste jag en intervju som Cosmopolitan gjort med Sienna Miller där hon körde den där "som alla andra tjejer..."-grejen du skrev om i förra inlägget. "Like all girls i have body issues bla bla my thighs.." och man ba HALLÅ ALLA HAR INTE KOMPLEX OCH DE SOM HAR DET FÅR DET DELS PÅ GRUND AV ATT FÖREBILDER SOM DU SÄGER ATT MAN SKA HA DET SOM BRUD. Sen så startade hon en till mening på samma sätt och pratade då om att hon gillade bubbelbad och blommor (like every girl!).

Hang in there!

Emma sa...

det är konstigt det där, hur könsrollerna är så otroligt djupt inrotade i människors psyken och mentalitet. men jag tror på framtiden! en dag kommer man se tillbaka på denna tid och tänka, "vad fan höll vi på med?". i'm hangin'! :)